NightbirdZoo Radio Player - Planet Zoo inspirált zene

Hosszú, disznószerű orr, hatalmas nyúlfülek, erős karmok és kengurura emlékeztető farok.

A földimalac (Orycteropus afer) első pillantásra úgy nézhet ki, mintha több különböző állat testrészeiből rakták volna össze.

A neve ellenére azonban semmi köze a sertésekhez.

Sőt, evolúciós szempontból annyira különleges állat, hogy saját emlősrendjének egyetlen ma élő képviselője.

Afrika nagy részén megtalálható, mégis viszonylag keveset látjuk. Ennek egyszerű oka van: a földimalac életének jelentős részét a föld alatt, illetve az éjszaka sötétjében tölti.

Közben pedig olyan fontos szerepet játszik az afrikai ökoszisztémákban, hogy az általa ásott üregek eltűnése számos más állat életét is megnehezítené.

Nem malac – és nincs is közeli rokonságban vele

A földimalac neve könnyen megtévesztő.

Az angol „aardvark” szó az afrikaans nyelvből származik, jelentése nagyjából „földi disznó”. Magyar neve is hasonló külsőre utal.

Valójában azonban nem tartozik a sertésfélék közé.

A földimalac a csövesfogúak, vagyis Tubulidentata rendjének egyetlen ma élő faja.

Egykor ez az állatcsoport sokkal változatosabb volt. Fosszilis leletek alapján az elmúlt körülbelül 20 millió év során több nem és legalább egy tucatnyi faj tartozott hozzá, és képviselőik Afrikán kívül még Európában és Ázsiában is előfordultak.

Mára azonban csak egyetlen faj maradt:

az afrikai földimalac.

Evolúciós szempontból az Afrotheria nevű nagy emlőscsoporthoz tartozik. Ebben a csoportban találjuk többek között az elefántokat, szirtiborzokat, tenrekeket és tengeriteheneket is.

Vagyis bármennyire furcsán hangzik, a földimalac evolúciós története sokkal közelebb áll ezekhez az afrikai eredetű emlősökhöz, mint egy valódi sertéséhez.

Honnan kapta a „csövesfogú” nevet?

A földimalac fogazata szinte egyedülálló az emlősök között.

A kifejlett állatok fogai nem olyan felépítésűek, mint a legtöbb emlősé.

Nem rendelkeznek hagyományos zománcréteggel, a fog belsejét pedig apró, hosszanti csatornák sokasága alkotja. Ezekben erek és más szövetek futnak.

Innen ered a rend neve is:

Tubulidentata – csövesfogúak.

A fogak folyamatosan növekednek, így képesek pótolni a használat során elkopó részeket.

Fiatal korban a földimalacoknak még többféle tejfoguk fejlődik, ezek nagy része azonban később eltűnik.

Táplálkozásukhoz egyébként sincs szükségük komoly rágásra.

A hangyákat és termeszeket szinte egészben nyelik le.

Akár 50 000 rovart is elfogyaszthat egyetlen éjszaka

A földimalac étrendjének túlnyomó részét hangyák és termeszek alkotják.

Napnyugta után elhagyja üregét, majd hatalmas területet járhat be táplálék után kutatva.

Rendkívül fejlett szaglását használja arra, hogy megtalálja a föld alatt vagy termeszvárakban rejtőző rovarokat.

Ha megtalálja a megfelelő helyet, kezdődhet az ásás.

Erős mellső lábain található karmainak segítségével meglepően gyorsan képes áttörni a kemény termeszvár falát.

Ezután előkerül másik különleges fegyvere.

A nyelve.

Harminc centiméteres ragadós nyelv

A földimalac nyelve körülbelül 30 centiméter hosszúra nyúlhat ki a szájából.

Felületét sűrű, ragadós nyál borítja.

Amikor az állat feltöri a hangya- vagy termeszfészket, hosszú nyelvét a rovarjáratokba dugja, majd a rátapadt zsákmánnyal együtt húzza vissza.

Egyetlen éjszaka alatt akár 50 000 hangyát és termeszt is elfogyaszthat.

Érdekesség, hogy általában nem pusztítja el teljesen az adott rovarkolóniát.

Egy éjszaka során akár százával kereshet fel hangya- és termeszfészkeket, de sok helyen csak rövid ideig táplálkozik, majd továbbáll.

Így később ugyanazokat a kolóniákat ismét felkeresheti.

A gyomra részben elvégzi a fogak munkáját

Mivel zsákmányát nagyrészt egészben nyeli le, a táplálék feldolgozásának jelentős része az emésztőrendszerre marad.

A földimalac gyomrának izmos része segít felaprítani az elfogyasztott rovarokat.

A gyomorban található homok és apró talajszemcsék is hozzájárulhatnak ehhez a folyamathoz.

Ez jól illeszkedik különleges fogazatához: nincs szüksége arra, hogy minden egyes rovart hosszasan megrágjon.

Néha gyümölcsöt is eszik

Bár étrendje szinte teljes egészében hangyákból és termeszekből áll, a földimalacot egy különleges növénnyel is kapcsolatba hozzák.

Ez a Cucumis humifructus, amelyet gyakran egyszerűen aardvark cucumbernek, vagyis „földimalac-uborkának” neveznek.

Termése a talaj közelében vagy részben a föld alatt fejlődik.

A földimalac képes kiásni és elfogyasztani, majd magjait ürülékével más helyre juttathatja.

Így a ragadozó – pontosabban rovarevő – emlős egy növény magjainak terjesztésében is szerepet játszhat.

A kutatók ugyanakkor óvatosak: a gyümölcs fogyasztását több helyen megfigyelték, de jelentősége a földimalac teljes étrendjében valószínűleg kicsi és területenként eltérő.

Az ásás igazi mestere

A földimalac testének szinte minden része az ásáshoz alkalmazkodott.

Első lábai rendkívül erősek, vastag karmaik pedig ásóként működnek.

Ha veszély fenyegeti, néhány perc alatt olyan üreget alakíthat ki, amelyben elrejtőzhet.

Állandó lakóüregei ennél sokkal nagyobbak lehetnek.

Ezekben tölti a nappali órákat, amikor a felszínen túl nagy lenne a hőség és a ragadozók veszélye.

Hatalmas füleit ásás közben hátra tudja hajtani, orrnyílásait pedig részben lezárhatja, így kevesebb föld és por jut beléjük.

Egy földimalac ürege egész társasházzá válhat

A földimalac talán legfontosabb ökológiai szerepe az ásáshoz kapcsolódik.

Élete során rengeteg üreget készít.

Amikor ezeket elhagyja, nem maradnak sokáig üresen.

Más állatok költöznek beléjük.

Kutatások szerint legalább 39 gerinces fajról dokumentálták már, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig földimalacüregeket használ.

Köztük vannak emlősök, madarak, hüllők és még kétéltűek is.

Varacskos disznók, tarajos sülök, sakálok, denevérek és feketelábú macskák egyaránt kihasználhatják ezeket a természetes menedékhelyeket.

Egyes állatok egyszerűen pihenésre használják őket.

Mások kölykeiket nevelik bennük.

Az üregek különösen fontosak lehetnek extrém hőség vagy hideg idején, mivel a föld alatt sokkal kiegyenlítettebb a hőmérséklet.

Ezért a földimalacot gyakran ökoszisztéma-mérnöknek nevezik.

Nem szándékosan, mégis egész élőhelyeket hoz létre más fajok számára.

Éjszakai állat – de nem minden körülmények között

A földimalac alapvetően éjszakai életmódot folytat.

Napközben üregében pihen, majd sötétedés után indul táplálékot keresni.

Ez azonban nem kőbe vésett szabály.

Hideg időjárás vagy táplálékhiány hatására nappal is megjelenhet.

Ez azért fontos, mert a viselkedés megváltozása néha arra utalhat, hogy az állat nehéz körülményekkel küzd.

Egy dél-afrikai kutatás különösen drámai példát talált erre.

A klímaváltozás különös veszélyt jelenthet számára

2012–2013-ban a dél-afrikai Kalaháriban rendkívül forró és száraz nyár következett.

A kutatók hat földimalac testhőmérsékletét és aktivitását követték.

A súlyos aszály során a vizsgált állatok közül öt elpusztult, a területen pedig összesen 16 földimalac tetemét találták meg.

A probléma nem egyszerűen az volt, hogy az állatok nem bírták a meleget.

A szárazság visszavetette a hangyák és termeszek mennyiségét.

A földimalacok egyre kevesebb táplálékhoz jutottak, lefogytak, testhőmérsékletük pedig drasztikusan csökkent.

Néhány állat a megszokott éjszakai életmódról nappali aktivitásra váltott, feltehetően azért, hogy energiát takarítson meg.

A kutatás arra figyelmeztetett, hogy a gyakoribb és súlyosabb aszályok a jövőben komoly problémát jelenthetnek a faj számára.

És mivel üregeire sok más állat is támaszkodik, a földimalacok visszaszorulása egész ökoszisztémákra hatással lehet.

Milyen állatok vadásznak rá?

Egy felnőtt földimalac meglehetősen erős állat.

Tömege általában 60–80 kilogramm körül mozog, erős karmaival pedig nemcsak ásni, hanem védekezni is képes.

Ennek ellenére több afrikai nagyragadozó zsákmányává válhat.

Legfontosabb ellenségei között megtalálhatók:

az oroszlánok,
a leopárdok,
a hiénák,
az afrikai vadkutyák,
valamint a nagyobb pitonok.

Veszély esetén elsőként általában menekülni próbál.

Ha van rá lehetősége, egy üregbe húzódik, vagy gyorsan ásni kezd.

Sarokba szorítva azonban karmaival komoly sérülést okozhat támadójának.

Magányosan járja az éjszakát

A földimalac alapvetően magányos állat.

A hímek és nőstények többnyire csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát.

A vemhesség körülbelül hét hónapig tart, és a nőstény általában egyetlen kölyköt hoz világra.

A kölyök kezdetben az üreg biztonságában marad.

Néhány hét elteltével már követni kezdi anyját, később pedig fokozatosan megtanulja kiásni saját táplálékát.

Nagyjából fél éves korára válhat önállóvá.

Meglepően jó úszó

Külseje és ásó életmódja alapján talán nem erre számítanánk, de a földimalac úszni is képes.

Erős végtagjai nemcsak a föld mozgatásában segítik.

A vízben is megfelelően boldogul, bár természetesen nem vízi életmódú állatról van szó.

Ez csak egy újabb furcsaság egy olyan állatnál, amelynek szinte minden testrésze más állatot idéz.

Akár húsz évnél tovább is élhet

A vadon élő földimalacok pontos élettartamát nehéz követni.

A rendelkezésre álló adatok alapján körülbelül 18 éves kort is elérhetnek.

Emberi gondozásban ennél idősebb állatok is ismertek, és 20 év feletti, akár 23 éves életkor is dokumentált.

A vadonban természetesen sokkal több veszély fenyegeti őket: ragadozók, betegségek, táplálékhiány, szárazság és az emberi tevékenység egyaránt csökkentheti élettartamukat.

Veszélyeztetett a földimalac?

A földimalac jelenleg globálisan nem fenyegetett, vagyis Least Concern természetvédelmi kategóriába tartozik.

Afrika Szaharától délre fekvő részén hatalmas területen fordul elő.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden helyi állománya biztonságban lenne.

Egyes területeken húsáért vadásszák, máshol a mezőgazdaság terjeszkedése és a növényvédő szerek használata csökkentheti élőhelyét vagy táplálékának mennyiségét.

A gazdálkodók időnként azért is üldözik, mert mély üregei veszélyesek lehetnek a haszonállatokra vagy járművekre.

A klímaváltozás okozta egyre szélsőségesebb aszályok pedig újabb kockázatot jelenthetnek.

Sokkal fontosabb, mint amilyennek elsőre látszik

A földimalac talán nem tartozik Afrika legismertebb állatai közé.

Nincs látványos sörénye, mint az oroszlánnak.

Nem olyan hatalmas, mint az elefánt.

És nappal szinte soha nem is látjuk.

Mégis különleges helyet foglal el az afrikai élővilágban.

Egy teljes emlősrend utolsó élő képviselője.

Egyetlen éjszaka alatt hangyák és termeszek tízezreit fogyaszthatja el.

Olyan fogai vannak, amelyekhez hasonlót szinte egyetlen más emlősnél sem találunk.

És miközben saját menedékét ássa, akaratlanul otthonokat készít állatok tucatjainak.

A földimalac tehát nem egyszerűen Afrika egyik legfurcsább emlőse.

Hanem egy olyan ökoszisztéma-mérnök, amelynek munkájából egy egész állatközösség profitál.

Még nincs értékelés